Deserta pica – itāļu virtuves kulinārijas trends!

Pica ir daudzveidīga, dzimstot kādreiz saules siltajā Itālijā, ātri iekāroja visu pasauli un kļuva par vistautas mīluli. Vairākums planētas iedzīvotāju, neatkarīgi no nacionālās un reliģiskās, profesionālās, dzimuma un vecuma piederības ar baudu ēd šo sātīgu un garšīgu ēdienu ar kraukšķīgām malām, kā arī pazīst noslēpumainās vietas, kur labāk pasūtīt picu. Kādas nebūtu Jūsu gastronomiskās kaislības, šī senjora bez pūlēm iekaros Jūsu sirdi, jo to pildījumu pasaule ir bezgalīgi daudzveidīga. Gaļa, putns, zivs, bekons, šķiņķis, jūras veltes, sēnes, siers un simtiem dažādu dārzeņu: no tomātiem līdz sparģelim, kā arī: ananāsi, kivi, āboli, olīvas un daudz kas cits

Šo brīnumainu ēdienu gatavo katrā valstī, un pat katrā picērijā pēc saviem uzskatiem. Vieni uz oglēm cepeškrāsnī, bet kāds arī uz pannas un mikroviļņu krāsnī. Pat slinks atradīs sev vieglāku, ātrāku variantu! Tiem, kuri vispār neprot gatavo un arī nevēlas, par labāku draudzeni kļūs akcijas pica!

Ēdiena rašanos vēsture

Kā mēs jau atzīmējām, par picas dzimto valsti kļuva Itālija. Sākotnēji tas bija nabagu ēdiens, ko asprātīgas un taupīgas saimnieces cepa no visādiem atlikumiem, ko varēja atrast virtuves plauktos. Šodien, pat vietējie cuisiniers – vienkārši kulinārijas maģistri – acumirklī pagatavos pavisam kaut ko neticamu no ordinārās produktu izlases. Itāļu pica – tas ir tiešām pasaules virtuves augstā klasika.

Visi ir pārliecināti, ka apaļš plācenītis no miklas, kas ir piepildīts ar visādu pārtiku – ir ideāls pamata ēdiens, ko pasniedz pie pusdienām vai vakariņām. Cilvēki, kuri ir pierasti pie sātīgām brokastīm, var no paša rīta apēst arī šo picu. Bet vienīgais ar ko šis ēdiens tiešām nekādi neasociējas – deserts! Bet velti gan! Tāpēc ka Itālijā par pēdējo gastronomisku trendu kļuva tieši “deserta” pica. Kopš neseniem laikiem – tas ir Itāļu nacionālas virtuves “odziņa”. Pirmo reizi šis delikatešu ēdiens tika pagatavots ne tik sen – jau tekošā, 21.gadsimtā – viena ikgadēja vispāritāļu picu pagatavošanas meistaru čempionāta laikā. Konservatoru – itāļu viedoklis par šo šaubīgu jaunumu nebija tiks pozitīvs. Bet drīz vien deserta pica ir iekārojusi visus, sākot ar mazuļiem – kārumniekiem un beidzot ar pieaugušiem vīriešiem – īstiem futbola cienītājiem. Šajā čempionātā pica arī saņēma savu pirmo balvu.

Deserta picas atšķirīgas īpašības

Ar ko raksturojas šī pica? Kāda ir receptūra? Kāds ir pildījums? Deserta picā parasti liek visādus saldumus, svaigus augļus, ogas un visādus sīrupus – liķierus. Tas viss piešķir tai saldu un rūgtu, izsmalcinātu aromātu.

Deserta pagatavošanas process ir kreatīvs un vel joprojām atrodas pastāvīgā attīstībā. Katrs pavārs ievieš kaut ko savu, kaut ko personīgu. No šejienes – tāds garšu, krāsu, izmēru un formu daudzveidība.

Uzliekot uz sevis mums ierastās picas ar kulinārijas jaunumu salīdzināšanas darbu, paziņosim, ja kopīgs izrādīsies tikai divu ēdienu pagatavošanas princips. Ir kāda mikla (dažāds sastāvs), kā arī – dažādie pildījumi. Principiāla atšķirība ir tāda, ka miklai pievieno cukuru, bet mērču vietā (majonēzes un kečupa) izmanto augļu sīrupu, jogurtu un biezpiena masu.   Deserta pica apbrīno ne tikai ar neparastu garšu, bet arī ar pagatavošanas veidu. Šī ēdiena rādīšana – iespēja jautri eksperimentēt, parādīt bagātu kulinārijas fantāziju.

Papildus vispārpieņemtiem noteikumiem un receptēm picu meistariem ir arī vairāki noslēpumi, rūpīgi glabāti jaunumi. Piemēram, ja deserta pica jāliek augļi, tad jāzina, vai tie maina savas garšas īpašības un vai tie zaudē formu cepšanas laikā. Ja augļi pēc formas paliek tādi kādi ir un nezaudē savu garšu, tos var uzlikt uz picas pirms pašas cepšanas. Bet gadījumā, ja tie tomēr zaudē savas īpašības un izskatu augstu temperatūru ietekmē-  tos ir vērts uzlikt uz picas jau pēc pagatavošanas – kā rotājums.

Apvienojot sevī, it kā nesavienojamus pildījumus, var sasniegt neparastu garšu. Kad deserta pica jau ir gatava, bet ogas un augļi ir rūpīgi uzlikti, tos var apliet ar šokolādi, liķieru vai sīrupu, “pasniegot” ar pūdercukuru.

Ēd un tievē!

Mūsdienas iedzīvotājiem, kuri seko līdzi veselībai un figūrai, ir ļoti svarīgi tas, ka ar deserta picu var palutināt sevi arī esot uz diētas. Ogas un augļi, kā arī biezpiens ir viegli uztverami ar organismu, satur daudz nepieciešamu vitamīnu un mikroelementu.

Ik pēc gada garšīgāka un ļoti veselīga deserta pica iekāro daudzu sirdis. Tā ir populāra vairākumā valstu. Šaubu nav: drīz vien desert pica apsteigs savu kaloriju ciltsmāti.

Picas piegāde Rīgā un Jūrmalā. Pasūtot picu, Jūs izvairīsities no ilgas gatavošanas, pie tam varēsiet paēst savu iecienītāku ēdienu – kraukšķīgu karstu picu ar daudzveidīgiem pildījumiem.