Ingvers: garšvielas veselīgo īpašību pielietošana

Ingvers ir zināms cilvēkiem jau vairākus tūkstošus gadu. Šī auga dzimtene pamatoti ir atzīta Dienvidu – Austrumu Āzija, bet savvaļā augoša tā priekšteča meklēšana bija bezjēdzīga. Ingvera vēsture ir pilna ar noslēpumiem un leģendām Austrumu kultūras labākās tradīcijās. Šis daudzgadīgs augs kultivējās kopš Indijas un Ķīnas senāku civilizāciju laikiem. Ingvera saknes bija ne tikai viena no galvenajām garšvielām, bet arī ienāca seno garšvielu lielākas puses sastāvā. Eiropieši uzzināja eksotisku aromātu un uzbudinošu ingvera garšu tikai viduslaikos no arābu tirgotājiem, kuri glabāja noslēpumā brīnumainas saknes augšanas vietas.

Šodien, bez mazākām pūlēm var iegādāties vērtīgu garšvielu tuvākā supermārketā. Bet, ja sagribēsies palutināt sevi ar Āzijas virtuvi restorānā vai pasūtīt suši ar piegādi mājās, tad Jums viennozīmīgi tiks piedāvāts ingvers kā tradicionāls papildinājums, bez kura nav iedomājam austrumu ēdienu pilnveidīga baudīšana. Tomēr, garšīgas saknes veiksme slēpjas ne tikai pikantā garšas eksotikā.

Gara un ķermeņa terapija

Īpaša ingvera vērtība ir unikālu garšas izsmalcinātību ar jaudīgām ārstēšanas īpatnībām apvienošanā. Ļoti daudzi ārstnieciskie augi ir spiesti atbrīvot vietu brīnumainai saknei ārstēšanas ziņā. Senie austrumu ārsti cienīja ingveru par neapšaubāmu spēju uzmundrināt, uzlabot redzi un dzirdi. Ar ingveru tie sadziedēja brūces, paredzēja un ārstēja saindēšanos. Ingvera saknes ārstēšanas spēju garš sarasts apbrīno ar ārstēšanas darbību daudzveidību:

  • Pretsāpju līdzeklis
  • Svīšanas līdzeklis
  • Aizdziedējošs līdzeklis
  • Tonizējošs līdzeklis
  • Un daudz kas cits.

Mūsdienas zinātnei atliek tikai aizdomāties un apstiprināt ingvera unikālumu, rūpīgi izpētot to ķīmisko sastāvu: ētera eļļu un vitamīnu bagātība, nepieciešamu minerāļu, olbaltumvielu un ogļhidrātu pilnā gamma, kā arī sveķu gingeroli. Pēdējās fenolam līdzīgas vielas piešķir dedzošu garšvielu garšu. Ingvera saknēm piemīt tik stiprs pret iekaisuma efekts, ka to ir atļauts izmantot kustības reimatisko traucējumu uzlabošanai. 

Par neapstrīdējāmo faktu ir tas, ka bioloģiski aktīvas vielas ingvera sastāvā stimulē motoriku un kuņģa sekrēciju, kā arī aknu anti toksisku funkciju. Vēl vairāk, ingvera anti oksidanti šobrīd tiek aktīvi pētīti audzēju saslimšanu ārstēšanas perspektīvā. 

Kulinārija un ne tikai

Šodien, Āzijas virtuve nepiespiesti ienāk mūsu mājā ar visām savām dīvainām garšvielām. Saņemt rolus uz pasūtījuma un mieloties ar marinētu ingveru – ir diezgan ierasta lieta. Diez vai kāds aizdomājas šajā momentā par ingvera ārstnieciskām spējām. Bet tieši ingvers kā antiseptiķis bieži vien glāba no saindēšanos mitru un karstu valstu iedzīvotājus. Garšvielas īpaša garša ļauj pievienot to gaļai, dārzeņiem, zivīm un desertiem, piešķirot parastiem ēdieniem sajūtu daudzveidību. Turklāt, ingvers ļauj ēdienam viegli asimilēties, atbrīvojot no pārēšanas.

Kļuvusi par leģendu Āzijas skaistuļu trauslums lielā mērā ir austrumu kultūras nopelns. Un arī bez ingvera saknes te nekas nenotiktu. Šis produkts tieši paātrina vielmaiņas procesu, izvairot no liekiem kilogramiem. No sausām sasmalcinātām saknēm iegūt ingvera ēterisku eļļu, kas ir gandrīz neaizvietojama austrumu parfimērijā. Šis afrodiziaks sasilda jūtas un uzbudina iedomu.

Dzēriens no paradīzes

Pēc ticējumiem tēja no ingvera – ir viens no četriem paradīzes avotiem. Garīga miera simbols. Dzīvinošā dzēriena tase paaugstina garastāvokli un nomierina galvas sāpes. Brīnišķīgs līdzeklis pret nogurumu, kas glabā sevī brīnumainas saknes visas ārstnieciskas īpašības. Ārstniecisks mitrums nomierina nervus, bet aromāts palīdz aizmirst par ikdienas pelēkām krāsām.

Pārvēršot ingvera tējas dzeršanu par ierastu rituālu, ir viegli paaugstināt imunitāti un izvairīties no daudzām problēmām ar veselību. Galvenais, nepārcensties steigā par paradīzes nomierinājumu. Atceramies par to, ka austrumu kultūras postulāts – mērenība visā.