Suši rašanos vēsture un to pagatavošanas stili

Suši tā ir nacionāla Japāņu uzkoda. Šī uzkoda tiek gatavota no zivs filejas (svaigā vai kūpinātā), kas tiek plāni sagriezta, no dārzeņiem vai jūras veltēm, kā arī no rīsiem, kas jāvāra noteiktā veidā. Tas viss tiek ietīts aļģēs.

Šis ēdiens parādījās Japānā aptuveni 100 gadus atpakaļ. Kopš tiem laikiem suši – tas ir praktiski iecienītākais japāņu ēdiens, kas sastāv no plāni sagrieztās zivs filejas (svaigā vai kūpinātā), jūras veltēm vai dārzeņiem, un īpaši vārītiem rīsiem, aptīts aļģēs. Suši tekstūra – šis uzkodas pamata priekšrocība, jo nogaršojot gabaliņu, jūs sajutīsiet zivs aromātu un svaigumu, to mīkstu tekstūru, siltus rīsus un garšīgu mērci.

Suši vēsture

Pirmo reizi suši parādījās Japānā no dienvidu Āzijas. Tikai tie stipri atšķīrās no mūsdienas suši kā pēc garšas, tā arī pēc izskata. Tajos laikos zivis glabāja pavisam citādi, bet tieši:

  • vispirms tās jānotīra;
  • pēc tam jāsadala;
  • uzlikt slāņos;
  • uz katra slāņa jāuzber sāls.

Paveicot to visu, parasti virsū lika presu no akmeņiem. Pēc vairākām nedēļām presa vietā lika vieglu vāku. Pēc vairākiem mēnešiem zivs jau varēja gatavot. Šodien, vairākos Tokijas restorānos var sastapt tādus suši – nari –suši.

Mūsdienas suši veids tika iegūts 19.gadsimta beigās. Pavārs Yohei neglabāja zivs, kā pienākas, bet gan gatavoja suši no svaigās zivs. Tāds eksperiments kļuva ļoti populārs. Tādā veidā pastāv suši pagatavošanas divi veidi –tie ir Kansai un Edo.

Kansai stila suši

Tāda stila suši parādījās ļoti sen, bet to pagatavošana ir diezgan sarežģīta. Šo ēdienu gatavo sekojošā veidā:

  • rīsus vāra pēc noteiktās tehnoloģijas;
  • to samaisa ar citiem ingredientiem;
  • ēdienu pasniedz skaistos un ēdamos formās-iepakojumos.

Pa cik Tokijai ir labvēlīgs ģeogrāfisks izvietojums, tad šī pilsēta slavējas ar zivs un citu jūras veltņu bagātību. Te ļoti garšo nigiri – suši. Tulkojumā tas nozīmē “roku darbs”. Šos suši gatavo no zivs gabaliņa, kam ir pievienotas garšvielas, to uzliek uz rīsu gabaliņa. Parasti, nigiri – suši tiek pasniegti pa diviem gabaliem, pa cik Japānā nepatīk, lai pie galda būtu cipari 1 vai 3. Šos suši jāēd tā – zivs tiek bāzts mērcē un tiek nokosta suši puse.