Japānas trauku daiļums

Japāņu trauku daudzveidība apbrīno. Pamata – ir to izcila kvalitāte, īpaša tieksme skaistumam un estētiskam izskatam.

Atbilstoši Japānas etiķetei krūzes, mērces traukus un šķīvjus ēdiena uzņemšanas procesā ir pieņemts turēt rokās, tāpēc liela nozīme ir augstāk minētu trauku turēšanas rokās ērtībai. Japāņu traukiem piemīt paša daudzveidīgāka forma un nokrāsa.

Šķīvji un mērču trauki var būt:

  • apaļi
  • ovāla
  • taisnstūra
  • rombveida
  • forma, kas imitē dažādus priekšmetus:
    • laiva
    • koka lapa.

Jēdziens “galda servīze” Japāņu traukiem vienkārši neeksistē.

Nelieli šķīvji – paliktņi ar suši un roliem tiek likti no labās puses, bet dziļākie un lielāki no kreisās. Izmēri, formas un krāsas var būt pašas dažādas, un šīs īpašības ir galvenie elementi, atbilstoši kuriem veidojas Japāņu galda ārējais izskats.

Tokkuri – glāze sake

Sake ir nacionāls alkoholisks dzēriens, to dzeršanas ceremonijai ir liela nozīme un tai ir veltīta liela uzmanība. Kāds trauks tiek izmantots sake padošanai un kādā veidā tas tiek īstenots- pēc šiem momentiem viesi spriedīs par saimnieka viesmīlību un viņa tautas tradīciju cienīšanu.

Sake izliešanas procesā rūpnīcās izmanto speciālas pudeles, tomēr tās neizmanto padošanai pie galda. Pirms dzēriena padošanas viesiem, sake tiek saliets pa savdabīgas formas porcelāna vai keramiskām glāzēm (tilpums 180 ml); tos dēvē par tokkuri. Šie tilpumi ilgu laiku notur siltumu iepriekš uzsildītam dzērienam.

Reti kad sake padod pie galda tilpumos, kas izgatavoti no koka. Tādejādi saimnieki vēlas uzsvērt savu attieksmi pret viesiem, kā arī pašu dzērienu.

Trauki

Dziļas apaļās formas krūzes, pēc ārēja izskata līdzīgas Eiropas pialām vai lielā izmēra salātu bļodām, Japānā izmanto ēdieniem, kas satur lielu šķidrumu daudzumu. Vāki tādiem traukiem ir veidoti no tāda paša materiāli, kā krūzes.

Eiropas zupas šķīvji ar malām Japānai ir absolūti neraksturīgi.

Nūdeļu, salātu un rīsa padošanai tiek izmantota apaļās formas dziļa bļoda bez vāka. Tā ir nedaudz zemāka nekā bļoda zupai. Tāda bļodu īpašas formas veids ir tonsui – no vienas malas tai ir izcilnis, kas ir līdzīgs tilpuma turpinājums uz augšu. Tansui arī ir apaļš un pietiekošu dziļumu. 

Rīsam izmanto bļodas ar apgrieztā konusa formu.

Ko tad izmanto servēšanai?

Galda servēšanai un ēdienu pasniegšanai Japānā izmanto plašu un daudzveidīgu trauku sortimentu. Piedāvājam dažus piemērus:

  • bļodas miso zupas pasniegšanai;
  • ramekinas – speciālie šķīvji ar malām un starpsienām;
  • mini – bouli – mērču un garšvielu pasniegšanai;
  • apakštases un daudz kas cits.
Japāņu stila galda servēšanas interesanta specifika: katram viesim galds tiek servēts ar diviem vai trim ēdieniem, pietam katram no viņiem tiek pasniegta mērce. Tātad, suši restorāna īpašnieka pienākums, cieņas uzturēšanai pret savu iestādi, lai restorānā būtu nepieciešams trauku daudzums visā tā sortimentā, citādi viesu skaits var samazināties