Japānas virtuves pamata ēdieni. Kā tos pareizi jāēd

Japāņu kulinārijā nav izplatīta ēdienu maiņa ēšanas laikā, tas ir visi ēdieni tiek pasniegti uzreiz. No kā tad sastāv tradicionālas japāņu pusdienas un kā pareizi ēst tos visus ēdienus? 

Zupas, virumi

Japāņu pusdienas sākas ar virumu (siu – mono). Tas var būt:

  • kartupeļu zupa potetto (ar frikadelēm vai bez),
  • zivju zupa (sujmono, ramens),
  • nūdeles no griķu miltiem (sobo),
  • misoširu.

"Misoširu" dēvē visas zupas, kurās ir miso. Tos var ēst jebkurā dienas laikā un par pirms brokastīm. Parasti, misoširu tiek pasniegta ar tofu, jūras kāpostiem un sojas omleti.

Kā pareizi ēst japāņu zupas

Zupas, kurās ir nūdeles, ēd sekojoši: sākumā bļoda ar zupu tiek pacelta līdz krūts līmenim un tiek izdzerts buljons, bet pēc tam jau ar irbulīšiem tiek apēsts viss pārējais.

Pie vairākām zupām tiek pasniegta keramiskā karote, tos jāēd ar šo karoti. Ja Jums tiek pasniegta zupa bļodā ar vāciņu, tad pēc tā, kad esat apēdis zupu, bļodai atkal jāuzliek vāciņš, bet irbulīši jānoliek uz paliktņa.

Rīsi

Rīsus ēd ar irbulīšiem no bļodas, ko jāpaceļ līdz krūts līmenim. Neiesakām baltiem rīsiem (gohans) pieliet pārāk daudz sojas mērces.

Nūdeles

Japāņu nūdeles ir ļoti garās, tāpēc to ēšana nav tik viegla procedūra. Uztīt nūdeles uz irbuļiem nebūs pareizi, tās tikai jāpaķer ar irbuļiem. Nūdeles tiek iesūktas mutē ar šļakstēšu skaņu, kas japāņiem ir diezgan pieklājīga. 

Susi (suši)

Susi (maki, nigiri) bieži ēd veselus, bet ja vēlaties, varat ar irbuļiem sadalīt susi uz nelielām daļām.

Sievietes vienmēr ēd suši ar irbuļiem, bet vīriešiem ir atļauts ēst tos ar rokām.

Susi ēd sekojoši:

  • uzlej sojas mērci speciālā bļodiņā;
  • ņem suši, pagriež uz sāna un aptver;
  • mērcē zivis nevis rīsus sojas mērcē;
  • liek susi mutē.

Susi – pietiekoši demokrātisks ēdiens, kas ieguva lielu popularitāti daudzās valstīs. Lai to baudītu nav obligāti jāiet restorānā, suši var pasūtīt ar piegādi mājās.

Sasimi

Sasimi sākumā tiek gatavota mērce uz sojas pamata. Speciālā bļodiņā tam pievieno vasabi un samaisa. Bļodiņu ar mērci jātur kreisā rokā, bet ar irbuļiem labā rokā tiek ņemti sasimi gabaliņi un berzti mērcē.

Tempura

Tempura ēd ar irbuļiem. Šķīvi ar mērci tur kreisā rokā, bet ar labo atdala tempura gabaliņus un berz tos mērcē.

Nabemono

Nelielu nabemono porciju jāpārliek no kopīga šķīvja uz sava. Pēc tam šķīvi jāpaceļ un jāēd no tā.

Zivs

Zivs ceptā veidā tiek pasniegta uz lieliem šķīvjiem, tos var nepacelt ēšanas laikā.

Dzērieni

Sake vai alus dzeršanas laikā ir pieņemt pieliet dzērienus saviem biedriem, bet savu glāzi atstāt tukšu. Ja Jūs pamanījāt, ka kāds vēlas piepildīt Jūsu glāzi, ir nepieciešams pabīdīt to viņam tuvāk, lai viņam nebūtu jāstiepjas.