Japānas jūras aļģu daudzveidības

Japāņu virtuve nav iedomājama bez jūras aļģēm, kas ir gan karstos ēdienos, gan salātos, gan uzkodās. Kulinārijas statistika liecina par to, ka viens japānis gada laikā lieto ēdienos līdz 10 kilogramiem veselīgā jūras auga.

Japānas iedzīvotāji atšķiras ar ilgmūžību, enerģiskumu un augstu intelekta līmeni. Šīs īpašības viņiem nodrošina jūras aļģu ēšana, kas ir viņu ēdienreižu pamats. Kāds ir šī apbrīnojama auga labums?  

Jūras aļģu labums

Japānas jūras aļģu derīgas īpatnības skaidrojas ar to bioķīmisko sastāvu:

  • ogļhidrātu esamība uzlabo gremošanu;
  • joda, kālija, dzelzs un citu komponentu saturs pārsniedz to esamību citos ēdienu veidos;
  • A, C, PP un B grupas vitamīnu esamība paildzina jaunību, paaugstina imunitāti, rāda ietekmi uz vielmaiņu procesiem organismā..

Aļges iekļauj sevī visus dzīvei svarīgus mikro un makro elementus sabalansētā veidā, tāpēc to iekļaušana ēdienreizēs ir nepieciešama katram cilvēkam.

Aļģu daudzveidība

Japāņu ēdienkartē ir aptuveni 30 aļģu veidi, tomēr par iecienītākiem uzskata sekojošus:

  • Nori-  populāras gan Japānā, gan citās valstīs, kur gatavo suši, rolu, bumbiņas no onigiri rīsiem un moti pīrādziņu izlases. Sasmalcinātas aļģes izmanto skaistai soba nūdeļu un citu ēdienu noformēšanai. Pirms nori ēšanas, tos mazgā ar ūdeni un žāvē, izstiepj uz koka vai bambusa rāmjiem.
  • Konbu – rudo aļģu veids, žāvētā veidā piešķirt ēdieniem īpašu aromātu. Šī auga garša japāņiem asociējas ar “okeāna garšu”. To pievieno kā garšvielu buljonam (buljons dasi) un citiem kulinārijas šedevriem japāņu virtuvē.
  • Vakame, kam piemīt maiga un svaiga garša, tiek izmantota žāvētā, sālītā un tvaicētā veidā. To pievieno zupām, salātiem un dārzeņiem.
  • Kantens – pati pēc sevis ir bezgaršīga, tai nav savas garšas. To unikāla īpašība ir spēja pārņemt kopā pagatavotu produktu garšu un aromātu. Kantens ir vērtīgs desertu pagatavošanā.
  • Hidziki tvaicē ar dārzeņiem, izmanto kā rotājumu rīsu ēdieniem.

Jebkuri ēdieni ar aļģēm uz Jūsu galda rādīs veselībai nenovērtējamu labumu.