Rīsu etiķis – japāņu ēdienu neatņemama daļa: suši un roli

Suši pirms rīsu etiķa

Rīsu etiķis – suši ēdienu neatņemama daļa, kas ir ļoti populārs ne tikai Uzlecošās saules valsts iedzīvotāju vidū, bet arī citu pasaules valstu pārstāvjiem. Sākumā, suši bija rīsi un svaigās zivs gabaliņi, kas tika sālīti. Pēc kāda laika rīsi sāka izdalīt piena skābi zem sāls zivs fermentu iedarbības. Ar šis skābes palīdzību, savdabīgam konservantam priekš zivs, ēdiens varēja glabāties diezgan ilgi. Tāda veida konservācija aizņēma 2 mēnešus. Rīsu etiķis ievērojami samazināja konservācijas procesa garumu, un paša ēdiena pagatavošanas laiks – suši un rolu – samazinājās.

Kā tiek ražots rīsu etiķis?

Viss ir atkarīgs no tā, par kādu rīsa etiķa veidu iet runa. Tas mēdz būt:

  • sarkans,
  • balts,
  • melns.

Melnā etiķa pagatavošanas īpašības

Biežāk par visu to izmanto ķīnieši. Tā pamatā – rīsu līmējošu graudu un gargraudu veidu maisījums, kas tiek papildināta ar rudziem, miežiem un rīsu šķēlām. Šis sastāvs pāriet dubultu fermentāciju, pēc kā tā izturības termiņš sastāda 6 mēnešus. Melns etiķis priekš suši atšķiras ar tumšu krāsu,  augstu koncentrāciju un piesātinātu garšu. Pēc garšas īpašībām garšviela var būt kā stiprā, tā arī saldā. Par labāku ir nosaukts etiķis, kurā ietilpst ūdens, līmējošie rīsi un sāls. Jebkura suši piegāde iekļauj vienu no rīsu etiķa veidiem. 

Sarkanā etiķa pagatavošanas īpašības

Sarkanais etiķis tiek iegūts pēc raugu rīsu rūgšanas, kas ir apstrādāti ar speciālu sarkanu raugu. Tas atšķiras ar rūgti – saldo garšu ar vieglu augļu piegaršu.

Baltā etiķa pagatavošanas īpašības

Šis garšvielu veids pēc garšas un aromāta ir ļoti maigs, maigāks nekā balts vīna etiķis. To gatavo no līmējošiem rīsiem, kas pagāja fermentāciju. 

Rīsu etiķa lietošana

Melno etiķi ir labi izmantot sautējot ēdienus un gaļu. Pēc garšas un aromāta īpašībās tas līdzinās balzāma etiķim.

Sarkanais etiķis ir neaizvietojams kā piedeva dažādām mērcēm, to pievieno zupām, nūdelēm un ēdieniem no jūras veltēm. Ar cukura neliela daudzuma pievienošanu sarkanais etiķis tiešām var aizvietot melnu. 

Bez baltā etiķa nav iespējams iedomāties suši un sašimi ēdienus, sunomono salātus. Āzieši izmanto to kā marinādi zivīm. Gaļai un jūras veltēm, ko gatavo vārtraukā, piemīt maiga un salda garša.

Interesanti zināt!

Rīsu etiķis – izcils anti septisks līdzeklis! Tieši tāpēc tas ir viens no neaizvietojamiem komponentiem sičuaņas un ķīnas pazīstamās saldskābas mērcēm.