Tobiko – lidojošās zivs ikri: labums, garša un oriģinalitāte

Tikai nesen mums parādījās iespēja novērtēt eksotisko, nepierasto pārtikas produktu garšu, kuru starpā figurē arī lidojošās zivs ikri zem neparasta nosaukuma tobiko. Bet, Japānas nacionālajā virtuvē tie jau tiek izmantoti krietni sen. “Tobiko” nosaukumu izmanto ikru apzīmēšanai aptuveni astoņiem desmitiem jūras zivīm, kas attiecas pie lidojošo ģimenei. Tās visas atšķir brīnumaina īpašība – lidot zem ūdens pateicoties sava ķermeņa uzbūvei. Šo zivs populācijas ir diezgan lielas, tāpēc tiem tām ir rūpniecības nozīme. Konkrēti Japānā šīs zivis sastāda visa ķēriena pusi. Lidojošo zivs gaļa ir mīksta un garšīga, to izmanto ēdienos biežāk par to ikriem.

Parasti, tobiko – ir ļoti specifisks produkts. Pēc izskata tas atgādina moivas ikrus, bet garša atšķiras – tā ir sulīgāka un maigāka, ar vieglu saldu piegaršu. Bet lidojošos zivs ikru izmērs ir tikpat mazs, un ikri kraukšķ uz zobiem.

Atšķirības pēc krāsas

Ikri paši pēc sevis ir bezkrāsainie, bet suši bāros un rollu piegādē mājās to nokrāso dažādās krāsās: melnā, zaļā, sarkanā, oranžā vai vēl neparastākā lillā. Zaļu krāsu sasniedz ar vasabi palīdzību, sarkanu un oranžu – ar iemērkšanu bietes vai burkānu sulā. Melna nokrāsa, visticamāk, sanāk pateicoties iemērkšanai kalmāra tintēs. Bet, šo ikru ražošana – ir liels noslēpums, kas nemainās jau piecu simtu gadu laikā un paliek zināms tikai vairākiem uzņēmumiem – ražotājiem.

Tobiko pagatavošanas recepte

Tobiko pagatavošanas receptē ir vairākas īpatnības. Specifiskai garšai, ikrus tur speciālā mērcē. Lai labāk saprastu kādas tās ir pēc garšas, ir vērts atcerēties laša ikrus, kas pēc garšas ir mazāk sausa un ne tik spēcīgi kraukšķ uz zobiem. Pirms suši pasūtīšanas ar piegādi uz mājām, ir jāatceras, ka tobiko – ir ikri cienītājiem un ne visiem tie garšo. Bet paši japāņi vienkārši dievina tobiko. Viņi pievieno ikrus daudzos ēdienos un pat ēd to tāpat vien, bez jebkādiem papildinājumiem un citiem ingredientiem, uzskatot tobiko par īstu nepārspējamu delikatesi. Šajā austrumu valstī ikri pārdodas pat konservu vai pusfabrikātu veidā – sasaldētā veidā, gatavi ēšanai.

Tāpat tobiko ir īpašs mielasts, turklāt, dārgs, ļoti bieži sastopams kā nekvalitatīvs viltojums. Bieži vien lidojošo zivs ikrus mēģina pārdot kā parastus moivas ikrus. Dažreiz to dara arī piegādes uz mājām darbinieki. Tieši tāpēc japāņu ēdienu pasūtīšanas laikā jābūt uzmanīgam un censties uzzināt vairāk informācijas par pārdevēju. Īstie lidojošo zivs ikri nemēdz būt pārāk lēti, zema cena var izrādīties pat parastu mānīšanos, kas ir vērsta uz naudas iegūšanu.

Lidojošo zivs ikru vērtīgas īpašības un sastāvs

Papildus tam, ka tobiko ir neticami garšīga jūras delikatese, šie ikri ir arī veselīgi. Tās satur aptuveni trīsdesmit procentus vērtīgu olbaltumvielu, ko organisms viegli asimilē. “Sastāvā” ir minerālie sāli, tauki, kālijs, fosfors un vairāki citi mikroelementi: neliels joda un silīcija daudzums. Tobiko arī ir piesātināti ar visiem B vitamīnu grupas veidiem, kā arī A, D un C vitamīniem. Ikrus rekomendē ēst kā vispār nostiprinošu līdzekli novājēšanas gadījumā, lielu fizisku slodžu un pat grūtniecības laikā. Jo tobiko – enerģētisks un ar labu kaloriju daudzumu atšķirošs produkts (100 grami satur tikai 72 kalorijas).