Visa patiesība par ēdienu irbulīšiem (Hasi)

Pirmā doma, kas rodas vairākumam cilvēku, kuri redz ēdienu irbulīšus, protams, ir Japāna, kaut patiesībā pirmie no tiem tika izgatavoti Ķīnā vēl 12.gadsimtā no bambusa. Kaut arī atbilstoši kādai no leģendām, šis atklājums pieder vienam Japāņu prātniekam Sen-no Rikū, pazīstamam visā pasaulē kā tējas ceremonijas dibinātājam. Reiz, pastaigājoties pa rīta mežu, viņš savāca vairākus koka gabalus un notīrīja tos, lai baudītu svaigās koksnes nepārspējamu aromātu. Pēc formas šie gabali stipri līdzinājās mūsdienīgus ēdienu irbulīšus.

Šodien, parastā cilvēka ikdienā lietojama manta, hasi (tieši tas ir pareizs irbulīšu nosaukums) tajos senos laikos tika uzskatīta par imperatoru un dievu neatņemamu atribūtu.

Attiecībā pret irbulīšu ārēju izskatu, tad šodien tos ir pieņemts sadalīt pēc:

Materiāla:

  • koka
  • kaula

Pēc šķēluma formas:

  • apaļie;
  • taisnstūra.

Pēc asuma formas:

  • konusveida
  • piramīdveida

Pēc izmantošanas:

  • vienreizējie
  • daudzkārtīgie

Arvien lielāku popularitāti restorānu vidū, kuru galvenais darbības virziens ir suši izgatavošana un piegāde, iegūst varibasi – vienreizējie irbuļi, kuru izgatavošanā tiek izmantota plastmasa.

Hasi: galda piederums vai kaut kas vairāk?

Ja vairākumam cilvēku irbuļi –ir parasta ierīce ēdienam, tad japāņiem tie ir zināms svēts simbols, kas sola veiksmi un ilgu mūžu. Pēc tā paša iemesla to nodošana svešā lietošanā kalpo par sliktu zīmi. Papildus citam, pastāv teorija, ka prasme darboties ar hasi izcili trenē sīku motoriku un veicina prāta spēju attīstību. Tieši tāpēc bērniem Japānā kopš maziem gadiem audzina vēlmi apgūt irbulīšus. Ne tik sen šis apgalvojums ieguva arī zinātnisku pierādījumu: zinātnieki pierādīja, ka bērni, kuri sāka izmantot hasi jau viena gada vecumā, ievērojami apsteidz pēc attīstības līmeņa savus vienaudžus, kuri nevēlējas šķirties ar karoti.

Starp citu runājot, irbulīšu apgūšanas mākslas apgūšana noderēs arī Japānas kultūras cienītājiem, kuri vēlas iemācīties pareizi jaukt mērci, turēt ēdienu, smalcināt un sagriezt to uz nelieliem gabaliņiem, ko ir ērti likt mutē.

Zinātnieku ievērībai

Kā arī citi galda servēšanas priekšmeti, irbulīšus Japānā ir pieņemts dalīt uz “sieviešu” un “vīriešu”. Tie tiek padoti speciālā apvalkā no papīra, ko dēvē par hasi bukuro. Līdzīgie apvalki var būt kā diezgan parasti un rotāti tikai ari restorāna logo, tā arī par īstu mākslas iemiesojumu, ko var kolekcionēt.

Parunāsim par tradīcijām

Tradicionāli, hasi tiek uzskatīti par vienu no labākām dāvanām jebkuriem svētkiem. Dāvināti laulātiem tie nozīmē vēlmi vienmēr būt par neizšķiramiem. Papildus tam, ražo speciālus irbuļus Jaunam gadam un tējas ceremonijai, kā arī dāvanu izlases lielām ģimenēm.

Paši mazākie uzlecošas valsts iedzīvotāji saņem savus pirmos hasi jau 100.dienā pēc savas piedzimšanas “Pirmie irbulīši” ceremonijas rīkošanas laikā, kad ar pieaugušo palīdzību viņi pirmo reizi nogaršo rīsus.